top of page

VETVERBRANDING

Vetverbranding is een proces in ons lichaam waarbij even moeilijk gezegd :  Vet wordt afgebroken tot vrije vetzuren. Veel mensen willen gewicht verliezen en hierbij is het natuurlijk belangrijk om overtollig vet te verbranden. De vetzuren die worden afgebroken uit vet worden door het lichaam heen vervoerd. In verschillende weefsels kan vet worden omgezet in energie om lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren. Wanneer je gaat sporten hebben bijvoorbeeld de spieren meer energie nodig die uit onder andere uit vet gehaald kan worden. Het grote probleem van overgewicht is dat je teveel energie binnenkrijgt uit voornamelijk koolhydraten en vetten. Wanneer er meer energie binnenkomt dan er verbruikt wordt, zullen beide voedingsstoffen in het lichaam worden opgeslagen als vet.

Wanneer en hoe ga je vet verbranden?

Het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Weet jij of je een gezond gewicht hebt? Dit kun je berekenen aan de hand van je BMI. Voor mensen met veel overgewicht (BMI > 30) wordt onder gezond afvallen verstaan: een gewichtsverlies van 10-15 procent van het huidige gewicht. Het blijkt daarnaast ook dat dit beter vol te houden is dan een hoger percentage (‘crash diëten’). Is je BMI hoger dan 30 of lager dan 18 dan raden wij het aan om contact op te nemen met je huisarts of een diëtist.

Hard sporten, de juiste voeding en de spieren trainen is dus belangrijk om vet te kunnen verbranden. Wanneer je dus meer energie verbruikt dan dat je binnen krijgt zal je vet gaan verbranden, hierdoor zul je merken dat je omvang kleiner wordt en je vet verliest op verschillende plaatsen.

Kun je vet op een specifieke plaats verbranden?

Ken je het gevoel? Dat overtollige vet zit maar in de weg. Maar met alleen buikspieroefeningen kom je er niet. In de meeste gevallen word er gedacht dat wanneer je jouw buikzone zou aanpakken tijdens het sporten er op die plek ook echt vet word verbrandt. Dit is echter niet het geval. Tijdens het sporten word vet wel verbrandt, maar waar dit vet vandaan komt is niet te bepalen. 

Welke middelen kan ik gebruiken om de vetverbranding te stimuleren?

We beginnen dus met de juiste voeding, hard sporten en het drinken van veel water. Dit is je basis. Daarnaast kun je gebruik maken van supplementen om zo het proces te ondersteunen. Bij het gebruik van de SUPP24 Preworkout women, geef je je lichaam een boost om harder te trainen + het supplement bevat effectieve ingrediënten als groene thee en carnitine om de vetverbranding te stimuleren. Ook zijn de supplementen handig in gebruik vanwege het formaat (60 Ml) en zijn de supplementen goedgekeurd door het NZVT en Informed Sports.

Veilig en effectief afvallen, waar moet ik aan denken?

Mensen die willen afvallen, doen er goed aan om voldoende te bewegen. Het bewegen maakt het afvallen makkelijker. Ook blijft de spiermassa beter behouden, de kans op jojoën neemt dan af.

Denk hier aan bij het afvallen :

  • Ga niet te weinig calorieën eten. Wanneer je te weinig calorieën eet word het lichaam ‘’bang’’ om te weinig energie binnen te krijgen, dan gaat het vet opslaan. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

  • Ga er niet vanuit dat je gelijk af zult vallen, ieder lichaam is anders en het verbranden van vet is een ingewikkeld proces. Luister naar je lichaam!

  • Te snel afvallen gaat ten koste van je spiermassa en vergroot de kans op een tekort aan vitamines, mineralen en andere bouwstoffen. Doe het rustig aan.

  • Drink veel water, water bevordert de vetverbranding. (Minimaal 2 L per dag)

  • Eet gezonde vetten, groentes en eiwitten. Vermijd slechte suikers en enkelvoudige koolhydraten.

​Advies: Wij raden het aan om niet meer dan een halve kilo tot maximaal één kilogram per week af te vallen. Maak een afspraak bij een diëtist of dokter bij hoog overgewicht.

Schermafbeelding 2020-09-10 om 21.00.03.
bottom of page